1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 57. II. épület., 3. emelet | +36 20 / 474-2534 | info@gvhitel.hu

Mire érdemes figyelni egy hitelfelvétel során

Mennyi Önerő kell a vásárláshoz?
Ez bankonként eltérő, de van egy általános szabály!
A maximálisan adható hitelösszeg a fedezeti ingatlan forgalmi értékének (értékbecslő határozza meg) 80%-a.
Ha tehát csak a megvásárolni kívánt ingatlan lesz a fedezet, akkor minimum 20% önerő szükséges. Ha a fedezeti ingatlan értéke magasabb,
- vagy több ingatlant is be tud vonni - akkor az értékek összeadódnak, és akár 0 % önerővel lehetséges az ingatlanvásárlás!
Figyelem! A bankok a fenti szabálytól szigorúbbat alkalmazhatnak, enyhébbet nem.

Mennyi hitelt kaphatok?
Egy jogszabály meghatározza, hogy a hitelfelvevő háztartása a hivatalosan igazolható, nettó jövedelem maximum mekkora hányadát fordíthat- ja hitelfelvételre.
Ez az arány függ a jövedelem nagyságától és a hitel kamatperiódusától is. Fontos, hogy a bank a jogszabálynál szigorúbb szabályt alkalmazhat, de lazábbat nem.

Mennyire fix a törlesztőrészlet?
A tanácsadója által javasolt valamennyi hitelkonstrukció forint alapú, tehát nincs árfolyamkockázat! A hitel kamata azonban változhat, kamatperiódusonként legfeljebb egy alkalommal, a kamatperiódus fordulónapján.

Mi az a kamatperiódus?
Azt mutatja meg, hogy mennyi ideig lesz biztosan fix a hitel kamata. A bankok eltérő kamatperiódusokat kínálnak. Elérhető rövidebb, hosszabb, akár 15 vagy 20 évig is változatlan lakáshitel-konstrukció is. Jellemzően, ha hosszabb a kamatperiódus, magasabb a kamat is.
A kamat a kamatperiódus fordulásakor, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően változhat (emelkedhet, csökkenhet), vagy változatlan is maradhat. Ezután az újabb fordulóig ismét biztosan változatlan marad. A változás mértékét a Magyar Nemzeti Bank honlapján is nyomon követheti.

Hogyan tudok előtörleszteni?
A felvett kölcsönt a futamidő vége előtt is tudja részben, vagy egészben előtörleszteni. Ekkor az előtörleszteni kívánt összeg az akkor fennálló tőketartozásból kerül levonásra, ezzel csökkentve azt.
Ön döntheti el, hogy az előtörlesztés után alacsonyabb havi törlesztőrészletet szeretne, vagy a futamidőt rövidítené (ez általában szerződésmódosítással jár).
Az előtörlesztés költsége bankonként eltérő, de sehol sem haladhatja meg az előtörleszteni kívánt összeg 2,5%-át! Ha Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt választ, az előtörlesztés díja maximum 1%!

Kell e a hitelt nyújtó bankhoz utaltatnom a fizetésem, szükséges e ott számlát nyitnom?
Bankszámla nyitása minden esetben kötelező (ez lehet díjmentes is), mert a hitel havi törlesztőrészleteit a hitelt nyújtó bank ugyanannál a banknál vezetett számláról fogja levonni. A fizetését ugyanakkor nem minden esetben kötelező oda utaltatni, habár többnyire kamatkedvezményt kap, ha ezt mégis megteszi. Érdemes minden lehetőséget pontosan átszámolni, kérje ebben is tanácsadója segítségét!

Már a hitelbírálat előtt meg kell kötnöm az adásvételi szerződést?
Jellemzően igen, hiszen az adásvételi szerződés a kérelmi dokumentáció része. Van azonban lehetőség arra, hogy tanácsadója segítségével előzetes jóváhagyást kérjen, vagy kötelezettségmentes vásárlási szándéknyilatkozattal kezdjék el a hitelügyintézést!
Kérje tanácsadója tájékoztatását!

Megtudhatom még az adásvételi szerződés megkötése előtt, hogy mennyi az ingatlan értéke a bank szakértője szerint?
Igen, tanácsadója ebben is tud segíteni! Kérjenek a kiválasztott bank szakértőjétől előzetes értékbecslést. Ennek költsége bankonként eltérő (0 - 40.000 Ft/ingatlan). Ha megfelelő az eredmény, akkor a szakvélemény felhasználható a hiteligényléshez.

Figyelem! Ha az ingatlan nem komfortos, nem rendezett a jogi státusz, vagy rossz műszaki állapotú, a bankok többsége számára nem fogadható el hitel fedezetként, vagy csak feltételekkel.
Ha ilyen ingatlant szeretne vásárolni, mindenképpen egyeztessen tanácsadójával!

Szükséges a hitelfelvétel mellé biztosításokat is kötnöm?
A fedezeti ingatlanra vonatkozó lakásbiztosítást igen. Ennek minimum feltételei vannak, valamint szükséges záradékkal is ellátni. Hitelfedezeti biztosítást kötni általában nem kötelező, legfeljebb ajánlott.

Szükséges adóstárs bevonása is?
A házastárs, vagy élettárs minden esetben kötelezően bevonandó adóstárs. (Itt is lehetnek kivételek, kérje tanácsadója tájékoztatását!) Egyéb esetben a hitelösszegtől, illetve az adós jövedelmétől függ, hogy szükséges-e adóstárs bevonására. Kérjük, egyeztessen tanácsadójával!

Figyelem! Az adós és az adóstárs fogalmát csak a banki nyelv különbözteti meg, jogi kötelezettségük azonos!
Az ügyletbe be kell vonni továbbá a fedezeti ingatlan valamennyi (vagy leendő) tulajdonosát, haszonélvezőjét is. (pl. pótfedezet esetén annak tulajdonosai is zálogkötelezetti szereplők lesznek.)

Nem bankszámlára kapom a fizetésem! Hitelképes vagyok?
A készpénzben kapott jövedelem önmagában nem kizáró ok, hiszen a jövedelmet néhány banknál, egyéb dokumentumokkal is igazolhatja.

Milyen minimum munkaviszonyt kell igazolnom a hitelfelvételhez?
A minimum elvárt munkaviszony bankonként eltérő, de minimum 3 hónap az aktuális munkahelyén.
Figyelem! Határozott idejű munkaviszonyra egyedi szabályok vonatkoznak, kérje tanácsadója tájékoztatását!

Kaphatok valamilyen állami támogatást?
Többféle állami támogatás is létezik, amit ingatlan (leendő) tulajdonosként tud igénybe venni. Ezek egy része feltételhez kötött, de olyan támogatásban is részesülhet, amit "csak kérnie kell".
A továbbiakban ilyen támogatásokról is olvashat, de munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban is.
 
Online kalkulátorok
Legyen körültekintő az interneten elérhető online kalkulátorokkal, összehasonlító oldalakkal, mert tapasztalataink szerint gyakran félreérthető, vagy pontatlan számítás készül!
A bankban biztosan jobban tudják!
Sajnos ez a bankfiókok többségére nem igaz. Bár az ügyintézőknek érdemes megnyerni Önt ügyfélnek, de csak kevesen rendelkeznek igazán magas szintű képzettséggel, és legfőképpen tapasztalattal ahhoz, hogy teljes körű, megbízható tájékoztatást adjon a jel- záloghitelekkel kapcsolatban.

Máshol amit hallottam, az jobbnak tűnik!
Ügynökök, banki dolgozók gyakran mondanak olyat, amit "az ügyfél hallani akar". Nincsenek csodák, Ön se engedje magát félrevezetni. Lehetséges olyan, hogy egy szempont szerint valami kedvezőbb legyen, de olyankor egy másik szempont sérül.

Nem mondok el minden háttér-információt a hitelügyintézőnek (pl. vannak egyéb fizetési kötelezettségeim), mert hátha nem derül ki, így biztosabban megkapom a hitelt!
Kérjük, ne tegye! A hitelügyintéző feladata, hogy segítsen el- dönteni, mi fontos információ a hitelfelvétel szempontjából és mi nem. Egyeztessen tanácsadójával, aki minden lehetőségről tájékoztatni fogja!
Minden esetben mérlegelje fizetőképességét! Azt, hogy a felvenni kívánt hitel havi törlesztőrészlete milyen kiadást jelent Ön és családja számára! Fontos, hogy ne csak a jelenlegi állapotot vegye figyelembe, de tervezzen váratlan kiadásokkal, előre nem látható változásokkal. Kalkuláljon mindig úgy, hogy egy esetleges kamatemelkedés esetén a megemelkedett törlesztőrészletek se jelentsenek megoldhatatlan problémát!

+1 Nem értek valamit, de nem kérdezek, mert nem akarom, hogy butának nézzenek!
Kérjük, ne tegye! Kérdezzen tanácsadójától bármit, bármikor! Ha valamiben bizonytalan, kérdezze meg újra!
Ne feledje! A hitelfelvétel fontos, felelős döntés, ami évekre befolyásolhatja életét, jól, rosszul!

Kapcsolat


Lépjen kapcsolatba velünk!

Székhely: 1094 Bp., Bokréta u. 32-36.
Iroda: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 57. II. épület., 3. emelet

Copyright © GVHITEL 2016 - Minden jog fenntartva.

Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárálag csak a GVHITEL előzetes jóváhagyásával lehetséges.

X